top of page

Ryhmädynaamisten ilmiöiden äärellä - Yhteisön toteemit

Päivitetty: 2.10.2024



Mitkä ovat yhteisönne toteemit? Perususkomukset, joihin kaikkien tulee uskoa ja joita kaikkien tulee kunnioittaa.


Toteemi, perususkomus, on ryhmäidentiteetin perusta. Perususkomukset ovat yhteisölle arvokkaita, ”pyhiä”, vaikka ne faktuaalisesti ovat usein epätosia. Ne pitävät lauman kasassa. Ne ovat uskomuksia, joihin kaikkien oletetaan liittyvän, ne ovat yhteisön liima. Yhteisöllinen yliminä tietää, mitkä asiat pitää jättää rauhaan, ovat ns. suojeltuja. Uudet jäsenet ei näitä vielä tiedä ja voivatkin hämmentää soppaa iloisesti tietämättään. Oletko itse joskus ollut tällainen hämmentäjä? Itselläni nousee ainakin käsi pystyyn. 



Yhteisössä on ns. moraalinvartijat, jotka usein 'kouluttavat' näitä uusia ja laittavat heidät tarvittaessa ruotuun. Ns. väärinajattelijat hiljennetään. Jos ei helposti, niin tarvittaessa organisaatiodiktatuurin keinoin. Henkilöistä on päästävä eroon, jotta he eivät toteemia heiluta vaarantavasti. Voidaan puhua kuinka henkilö ei ollut meille ’cultural fit’ ja jatkaa samoilla uskomuksilla toteemiin nojaten. Samalla organisaatio ei uudistu vaan jatkaa samoilla laduilla, jotka saattavat muuttuneessa toimintaympäristössä johtaa pahasti metsään. Toteemit pitävät yhteisöä vahvasti kasassa, vaikka samanaikaisesti ne voivat olla bisneksen kannalta myrkyllisiä. Ne voivat ohjata ummistamaan silmät tosiasioilta, välttelemään kipeää todellisuutta ja näin ajaa bisneksen vaaralliseen sivuluisuun. 


💬 Oletko joskus ollut tällaisessa organisaatiossa, jossa toteemit ovat estäneet näkemään todellisuutta? Miten ne ovat estäneet organisaatiota menestymästä?


Voisiko yhteisössänne herättää yhteistä keskustelua seuraavien kysymysten äärellä?


  • Millaisia toteemeja meidän organisaatiossa tällä hetkellä on? 


  • Mikä ylläpitää näitä toteemeja? 


  • Miten näitä toteemeja voisi murtaa, jotta uudistuminen ja liiketoiminnan kukoistus mahdollistuisi entistä vahvemmin? 


Uskomuksilla on yleensä alussa ollut hyvä tarkoituksensa. Ajan saatossa ne ovat saattaneet kuitenkin alkaa kääntyä organisaation kukoistusta vastaan. Uskomukset saattavat juontaa juurensa organisaation perustajien tai johtajien omista varjoista. Ne saattavat elää organisaatiossa edelleen, vaikka johtaja(t) olisi vaihtunut. Organisaation muisti on pitkäikäinen ja se vaatii uudistuakseen yhteistä tietoisuutta, uskallusta puhua asioista suoraan, niiden oikeilla nimillä.


Rohkeita, yhteistä ymmärrystä ja edistystä avaavia keskusteluja teidän organisaatioonne toivottaen.

 
 
bottom of page